Sinds de piek van de bitcoin afgelopen december, op een niveau van ruim 17.000 euro, is het even bergafwaarts gegaan. Vrijdag was de bitcoin iets minder dan 7.000 euro waard. Dat schept dilemma’s voor enthousiastelingen die de bitcoin willen gebruiken om huizen te kopen of verkopen.
Wie denkt dat de bitcoin z’n beste tijd heeft gehad en verdere dalingen voorziet, kan overwegen z’n bitcoins in te ruilen voor waarde in steen. Omgekeerd kan een verkoper die juist een hernieuwde opmars van cryptomunten voorziet, juist bitcoins willen bemachtigen met de verkoop van een huis. Al is dit over het algemeen natuurlijk een extreem riskante manier om met je vermogen om te gaan.
Didi Taihuttu, die Limburger die afgelopen jaar wereldberoemd werd doordat hij zijn huis te koop zette voor 85 bitcoin, heeft zo’n extreme gok genomen. Taihutti verkocht zijn huis uiteindelijk aan een ICT’er “die al wat langer in de coins zit”. De transactie werd uiteindelijk gedeeltelijk in bitcoin gedaan.
Een trend leek geboren: zet je huis te koop voor cryptomunten en waag een gok. In het buitenland zijn ze al langer fan van dit principe.
Maar: in hoeverre kun je je huis daadwerkelijk inwisselen voor cold hard coins? Het kan, zo blijkt ook uit het verhaal van Taihuttu. Echt makkelijk is het alleen niet.
Het idee klinkt natuurlijk top: met blockchain is er geen derde partij nodig om een betaling goed te keuren. Het vertrouwen komt uit het netwerk van computers dat een grootboek bijhoudt van alle transacties. In essentie ideaal, want zo hoef je geen notaris in te schakelen om een hypotheek af te sluiten om een voorbeeld te geven.
“Het internet was een revolutie voor informatie. Ik denk dat de blockchain en cryptocurrency’s een revolutie zijn op het gebied van het monetair stelsel. Over vijf jaar zegt iedereen: logisch, dat hadden we aan zien kunnen komen. Op die verandering speel ik nu in”, zei Taihuttu toen hij zijn huis te koop zette tegen Business Insider.
Stel dat je ook je huis wilt kopen of verkopen voor bitcoin, ethereum, ripple of één van de talloze andere munten: hoe pak je dat aan?
Business Insider ging op zoek naar het antwoord op vijf belangrijke vragen.
Zijn er veel potentiële kopers?
Op dit moment staan er géén Nederlandse huizen te koop op Bitcoin Real Estate, een website gespecialiseerd in vastgoed dat wordt aangeboden in ruil voor cryptomunten. Afgelopen januari meldde de website 400 objecten online aan te bieden.
Van veel concurrentie kun je dus niet spreken. Op Funda.nl vinden we meerdere huizen met het woord ‘cryptomunten’ of ‘bitcoin’ in de omschrijving aangeboden.
Een van de aanbieders is makelaar Marc Slijper van Midden-Brabant Makelaars. Hij biedt sinds een paar maanden het huis van Dillon Stadhouders in Oisterwijk aan voor cryptomunten. Het huis moet rond de 295.000 euro opbrengen. Met de huidige koers is dat bijna 42 bitcoin.
Echt storm ziet Slijper het nog niet lopen: “We zitten nog midden in het traject, maar ik merk dat het wel meevalt met de interesse om met cryptomunten te betalen. Tot nu toe zijn er nog geen mensen geweest die het voor de digitale munten wilden kopen.”
Wat als de waarde van de cryptomunt daalt?
“In de periode dat we het huis te koop zetten is de waarde van de bitcoin gehalveerd”, vertelt de makelaar over de recente koersval van de munt. “Daarom hebben we gezegd: de europrijs is leidend.”
Als koper én verkoper moet je begrijpen wat de waardeschommelingen mogelijk met je huis doen. In 2014 werd voor het eerst een huis voor bitcoin verkocht: een Amerikaans landhuis van ruim 5.600 vierkante meter. Het ging over de toonbank voor 2.739 bitcoin, omgerekend was dat destijds 1,4 miljoen dollar, verwerkt door BitPay.
Had de koper het huis niet gekocht en vastgehouden aan z'n bitcoins, dan had hij ook bij na de recente dip nog bijna 20 miljoen euro gehad.
Ben je als verkoper op dat moment spekkoper? Ja, maar - en dit is tegen het zere been van veel cryptofans - stel dat de markt instort? Dan ben je dus die miljoenen in cryptowaarde kwijt. Natuurlijk kent de markt voor euro’s en huizen ook flinke schommelingen, maar lang niet zo veel als de volatiele cryptomunten.
"In het ergste geval verkoop ik mijn huis voor 100.000 of zelfs 1.000 euro", zei Didi Taihuttu dan ook afgelopen juli tegen Limburg 1 over de mogelijkheid dat de waarde ineens zou kelderen. Dat risico moet je durven lopen.
Welke nadelen zijn er?
En er is nog een probleem: wat als de bitcoin in waarde daalt in de paar dagen dat de koopsom op de derdenrekening van de notaris staat?
“Het hele systeem is er niet op ingericht. Daar wilde ik meer beweging in krijgen”, aldus Taihuttu afgelopen jaar tegen Business Insider.
Tegen dat probleem loopt Slijper ook aan: “Welke valuta je ook gebruikt, je moet het altijd naar euro’s omwisselen om bij de bank en de notaris terecht te kunnen. Zij hebben geen crypto-accounts. Het idee is leuk, maar de uitvoering nog niet zoals je wilt.”
Het grote voordeel van blockchain - minder gedoe - levert je nu alleen maar meer gedoe met instanties op. De hypotheek zal hoe dan ook in euro’s moeten worden afgelost.
Verkoop je je huis sneller als je het ook voor crypto’s aanbiedt?
Toen Taihuttu zijn huis te koop zette voor 85 bitcoin, leverde dat flink wat media-aandacht op. De lokale omroep kwam langs om een video-item te maken, Limburgse kranten schrijven erover en het gezin mocht zelfs aanschuiven in België bij de latenight talkshow van Gert Verhulst. Met resultaat: de woning werd verkocht.
Ook het huis van Dillon Stadhouders was onder andere op RTL Nieuws te zien, maar is nog niet verkocht. De actie was volgens de makelaar vooral qua promotie goed, “maar uiteindelijk zijn de mensen die zijn komen kijken voornamelijk voor de reguliere verkoop.”
Het was in eerste instantie zijn idee om het huis van Stadhouder voor cryptomunten aan te bieden, omdat hij eens wilde zien hoe de markt erop zou reageren. Zijn klant handelt zelf in cryptomunten, maar heeft absoluut niet het idee om al zijn geld in de digitale munten te stoppen - zoals Taihuttu. “We vonden het interessant om het huis zo te promoten.”
Tot nu toe lijkt het aanbieden van je huis voor cryptomunten een leuke marketingstunt om aandacht te genereren. Maar hoelang blijft je huis voor crypto’s aanbieden van nieuwswaarde?
Welke opties heb je wél om je huis in crypto’s verkopen?
De vraagprijs van 300.000 euro is “zo goed als gehaald”, aldus Taihuttu eerder tegen Business Insider over zijn verkooptraject. Welk deel daarvan in bitcoin is, daarover was hij destijds nog in onderhandeling met de koper.
“Waarschijnlijk zal de overwaarde deels in bitcoin betaald worden, zodat ik geen probleem heb om de hypotheek af te lossen”, aldus Taihuttu.
Een optie is dus om de overwaarde in crypovaluta af te handelen, als de hypotheek eenmaal is afgelost. Dat kan het allemaal wat ingewikkelder maken, aangezien je normaliter het hele bedrag naar de notaris overmaakt. De koper en verkoper moeten voor een deel van de transactie dus gebruikmaken van een digitale portemonnee.
Een andere optie is om de makelaarskosten met crypto's te voldoen. Zo maakte Slijper samen met Stadhouders een overeenkomst voor een betaling in een cryptomunten. "Dat is inderdaad een risico”, geeft hij zelf ook toe.
Slijper: “Het gaat nu niet de goede kant op, haha." Bij veel collega’s ziet hij dat ze nadenken over zaken als de courtagekosten in bitcoin voldoen. Of we in de toekomst allemaal een huis kopen met cryptovaluta? Slijper: “Nu de waarde minder wordt, neemt ook het enthousiasme bij mijn collega’s af. Daar kun je helaas weinig aan doen.”